abt8 DSC3723 B19 IMG 1557 1 DSC03401

Omgeving

B47
DSC03722
DSC03276 2
B32

Onze woonboerderij staat op het terrein van het voormalige Cisterciënzer Klooster Claercamp wat daar van 1165 tot 1580 heeft gestaan. 
Ook ligt de boerderij aan de route van de elfstedentocht, vlak bij de elfstedenstad Dokkum ( 5 km ).
Het is een landelijke omgeving met ruim uitzicht en 's zomers zie en hoor je het vee in de weilanden rondom.
Als jullie bij ons komen slapen, kunnen we veel vertellen over de omgeving en de mogelijkheden, maar we geven  hieronder alvast enkele tips:
Kijk ook even op de pagina "Restaurants en Links" daar vind je links naar diverse locaties, activiteiten, uitjes en restaurants.


Op 5km afstand ligt de gezellige stad Dokkum, de meest noordelijke Elfstedenstad. Hier vind je restaurants, winkels, musea en gezellige terrasjes. Ook kun je een stadswandeling maken, een boottochtje met de antieke trekschuit of suppen door de grachten. Dokkum heeft o.a. een zwembad, theater en kinderboerderij.

Op 3km ligt het dorp Burdaard aan de Dokkumer Ee, met een gecombineerde houtzaag/korenmolen waar je allerlei meelsoorten en producten kunt kopen om te bakken.
Verder is er een restaurant "het Posthuis" en het museum Ruurd Wiersma huis(naieve schilder).

Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek natuurgebied waar veel bijzondere vogels hun broedterrein hebben gevonden, waaronder de zeearend. Je kunt er wandelen, fietsen of een boottochtje maken en in de haven van Lauwersoog liggen de kleurige viskotters. Als je er rondloopt krijg je vanzelf zin in vis. Geen probleem, er zijn adresjes genoeg voor een smakelijk hapje en ook leuke terrassen.
Bovendien heeft Nationaal Park Lauwersmeer de titel  "Dark Sky Park" gekregen, één van de donkerste plekken van Nederland waar je ongelooflijk veel sterren kunt zien! Tip: doe eens een nachtwandeling! Kijk voor activiteiten in dit gebied eens op de site van Staatsbosbeheer

Vlakbij onze B&B is het vertrekpunt van de boot naar de prachtige Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Een dag naar een eiland is altijd erg leuk en ontspannend.

Werelderfgoed Waddenzee is een bijzonder gebied en wadlopen is een unieke ervaring. In de regio zijn verschillende vertrekpunten om dit te doen.  Wadlopen naar o.a Ameland. Ook kun je een zwerftocht over het wad gaan maken met  oanedyk , geschikt voor jong en oud of een tocht langs de zeedijk en zoeken naar eten op het wad.

Maak eens een wandeling langs de zeedijk bij Moddergat, Paesens of Wierum, de kust is daar prachtig! Doe het eens met hoog water en een keer met laag water, wát een verschil, indrukwekkend! Je kunt met hoog water ook even gaan zwemmen in de zee bijvoorbeeld bij Paesens.
Maar ook bij Ferwert, Blije en Marum is het mooi wandelen langs de zeedijk met uitzicht op Ameland.
Wandelen op het Noorderleech, op de buitendijkse polders en kwelders is een aparte ervaring. Er zijn daar een aantal wandelroutes uitgezet.

In Damwoude vind je Museum de Sukerei, 3 wâldhûskes en een oude cichorei fabriek. Cichorei werd vroeger verbouwd in de regio en daar werd surrogaat koffie van gemaakt.

Museum 't Fiskershûske, in Moddergat aan het wad heeft 3 authentieke huisjes met de geschiedenis van de verdwenen kustvisserij en over de ramp die de dorpen Paesens en Moddergat trof in maart 1883.

Hegebeintum een klein dorp op een bijna 9m hoge terp, de hoogste van Friesland, met een mooi nieuw bezoekerscentrum.

De Romaanse Alexanderkerk in Rinsumageast is een prachtige oude kerk uit de 11e eeuw die je kunt bezoeken. De kerk heeft een crypte en dat is zeer bijzonder.
Ook de kloosterkapel uit 1300 is te bezoeken, vraag ons om informatie.

Een wandeling maken in het vernieuwde bos Vijversburg (14km) waar je o.a. beeldende kunst , een oranjerie, een volière en een theehuis vindt.

Bos Stania State (10Km) is aangelegd door de beroemde tuinarchitect Roodbaard en je kunt er heerlijk wandelen. Bij de brasserie met terras kun je genieten van een hapje en drankje.

In onze buurt is een ruim aanbod van mooie fiets/wandelpaden. We hebben er een aantal voor jullie samengesteld en die liggen in de gezamenlijke gang.

Leeuwarden is de hoofdstad van Fryslân en zeker een bezoek waard. Leuk om daar eens een rondvaart door de grachten te doen, of een stadswandeling met gids. Ook op de fiets langs de Dokkumer Ee is het een leuk tochtje naar Leeuwarden(18km)

Langs de Dokkumer Ee fietsen of wandelen over het beroemde  bruggetje van Bartlehiem (Elfstedentocht op de schaats)

Aqua Zoo, dierenpark. bij Leeuwarden is een kleinschalige dierentuin voor groot en klein waar je zomaar enkele uren kunt verblijven.

In Leeuwarden is een nieuwe klimhal met diverse routes en hoogtes, waarvan 18m de hoogste is.

Voor kinderen zijn er ook meerdere in en outdoor speelmogelijkheden in de omgeving zoals speelpark Sanjessafari met o.a. een apenkooi en een kleine Zoo.
Verder is er zwembad Dokkum en kinderboerderij Dokkum.
Ook een aanrader is klim en avonturenpark aventoer in Burgum, geschikt voor groot en klein.

 

B42
DSC03526
IMG 1753